Malování pokojů, bytů, domů a komerčních prostor - MALÍŘI NATĚRAČI CZ

Volejte zdarma 800 226 226
TOP firma

Správná výmalba v restauraci podpoří chuť k jídlu. Jak na to?

8. 9. 2016, autor: Stanislav Kralovanský, MALÍŘI NATĚRAČI CZ

Výmalba v restauraci by měla odpovídat zaměření i strategii.

Příjemné prostředí v restauračním zařízení je jedním z faktorů, které určují, jestli se zákazníci rádi vrací nebo ne. Podle průzkumů může být atmosféra podniku stejně důležitá jako obsluha a kvalita jídla. Jak tedy vymalovat, aby se nejen hostům, ale i zaměstnancům v restauraci líbilo nebo dokonce více chutnalo?

Barvy přizpůsobte strategii a zaměření restaurace

Předtím, než se začnou na zdi přikládat barevné vzorníky a vybírat typ barvy, je třeba si uvědomit, jakou má restaurace strategii. Mít co nejvíce zákazníků za den, tedy aby dojedli a nezdržovali se déle? Nebo hýčkat ty, kteří po jídle zůstanou i na kávu a dezert? To jak bude interiér restaurace na zákazníky působit, ovlivní, jak dlouho v ní setrvají. Jedna večeře tak může trvat půl hodiny nebo také hodiny dvě. Majitel restaurace si musí uvědomit, co je pro něj prioritou.

Při výběru barvy v restauraci je také třeba zohlednit, jaké jídlo restaurace nabízí. Jiné barvy budou použité v pizzerii, steakhousu s jídly z pravé jihoamerické zvěřiny, sportovní hospůdce nebo tradiční kolibě

Barvy vybírejte podle jejich vlivu na člověka

Každý jsme jiný a na každého barvy působí jinak. Přesto existují jistá obecná pravidla, která je třeba brát v potaz a zvážit. Provozovatelé restaurací by si například měli dávat pozor na modrou a fialovou výmalbu. V souvislosti s jídlem působí totiž nezdravě až toxicky. Může se stát, že provozovny zaměřené na středomořská jídla budou uvažovat o modrých zdech, aby navodili atmosféru moře, je však lepší využít doplňků než modrých zdí.

Žlutá je vhodná do těch podniků, kde zákazník má sníst jídlo co nejrychleji a odejít. Může totiž působit rušivým až obtěžujícím dojmem. Můžeme ji proto najít v některých provozovnách rychlého občerstvení. Pokud tedy je záměrem, rychlé střídání zákazníků, je možné v interiéru žlutou použít.

Pomozte vzbudit chuť k jídlu

Která barva je tedy do restaurace vhodná? Červená. Obzvláště v kombinaci se zemitými tóny podporuje chuť k jídlu. Ovšem i zde platí, čeho je moc, toho je příliš. Pokud je červené v místnosti mnoho, může působit stejně rušivě jako žlutá. Využití tmavých a sytých odstínů červené pomáhá vytvořit pocit soukromí. Sáhnout je však možné také po bílé, béžové a obecně světlých barvách a odstínech. Světlé barvy pomáhají vytvořit uklidňující a příjemnou atmosféru, která způsobí, že zákazníci tráví v restauraci více času.

Pokud chcete podpořit používání čerstvých surovin, je možné sáhnout po zelené. Opět je však třeba používat ji v omezeném množství a ideálně také v kombinaci se zemitými tóny. Vytvoří pak uklidňující přírodní atmosféru. Není třeba se bát i tmavších odstínů šedé. Dodají restauraci elegantní a luxusní vzhled, obzvlášť, když je využita některá z netradičních technik malby.

Nezapomínejte na kuchyň

Alfou a omegou úspěchu restaurace je kvalita jídla. A spokojený kuchař bude jistě pracovat s větším nadšením. Proto by i kuchyň měla být vymalovaná tak, aby vytvářela příjemné pracovní prostředí. Kromě barev je třeba dbát důraz na čistotu prostředí. Barvy, které budou použity do kuchyně v restauraci, by měly být paropropustné, aby se v nich tolik neusazovaly pachy, a omyvatelné v případě kolize s omáčkou.

Nevyhovují vám dispozice místnosti? Projděte si pár triků jak zatočit s nedokonalostmi

 
 
 

Zpět